I nærheten av hytta i Dovre finner du flere spennende museer og attraksjoner som er verdt å oppleve – både for store og små. Noen er åpne og tilgjengelige bare om sommeren, andre hele året. For nærmere opplysninger om hver attraksjon, kan du gå inn på lenkene vi har lagt ved.

Oppgangssaga i Bygningshistorisk park, Dovre

Foto: hjerleid.no

Bygningshistorisk park, Dovre

Bygningshistorisk park er et viktig virkemiddel for å bygge kompetanse og forståelse for kyndig restaurering, rehabilitering og vedlikehold av verneverdige bygg. Parken består av 12 bygg fra ulike tidsepoker, og er en del av Hjerleid skole- og handverkssenter. Parken benyttes til opplæring og kurs, og er en arena skolen benytter for å vise mangfoldet i historiske bygningsteknikker. Bygningshistorisk park er ubetjent og åpen hele året, og er et populært turmål for innbyggere og for folk med hytte i Dovre.

Les mer her

Gruvetoget på vei inn i gruva

Foto: Per Arne Pedersen

Folldal Gruver

Fra hytta i Dovre er det kort vei over fjellet til Folldal og Folldal Gruver, enten dere kjører over Dovrefjell via Hjerkinn eller gjennom vakre Grimsdalen. I Folldal Gruver kan dere oppleve det gamle bergverksamfunnet som ble bygget opp rundt kobbergruven fra 1748. All gruvedrift i Folldal ble lagt ned på 1970-tallet, og i dag er området et aktivt museum, med utstillinger, merkede stier, kafé og hovedattraksjonen – gruva og gruvetoget. Folldal Gruver er et spennende sted å besøke for hele familien.

Les mer her

gamle bygninger på Lesja Bygdetun

Foto: visitnorway.com

Lesja Bygdemuseum

Fra hytta i Dovre er det en kort kjøretur, eller en flott sykkeltur, til Lesja Bygdemuseum, som ligger 17 km vest for Dombås. Dette er et levende friluftsmuseum med mange vakre, gamle bygninger, levende dyr og med utstillinger, kafé og masser av spennende aktiviteter gjennom sommeren – både for store og små. Rett nedenfor museet ligger Lesja Kyrkje med blant annet en altertavle, som blir regnet som et mesterstykke innen norsk kirke- og treskjærerkunst.

Les mer om Lesja Bygdemuseum og Lesja Kyrkje her

Foto: Dovre kyrkjekontor

Dovre kirke

Dovre kirke er en korskirke, oppført og tatt i bruk i 1736, og formelt innviet i 1740. Byggverket er av laftet tømmer og kledd med store skiferheller. Kirken har 250 plasser. Tårnet ble bygget nytt tidlig på 1800-tallet. Kirken er oppført av byggmester Jesper Mikkelson Rusten. Altertavlen er skåret av Johannes Skråstad. Prekestolen og korskille er skåret av Lars Pinnerud. På kirkegården finnes mange eldre gravminner, en del av dem er samlet under egne takbygg. Det finnes også et krigsminnesmerke, samt tre Commonwealth War Graves. Kirken er åpen i sommerferien.